Zwarte Truffel

ZWARTE TRUFFEL

Tuber mélanosporum



Black truffles widely vary in size and shape, averaging 2 to 10 centimeters in diameter, and have a rounded, lumpy, and lopsided appearance, molded by stones and other textural components of soil. The truffle's surface ranges in color from brown-black to dark brown, covered in many crevices and pyramidal warts, also known as protrusions, ranging between 3 to 9 millimeters in diameter. Each small knobby protrusion is angular with 4 to 6 sides, creating a rough and bumpy feel, often likened to alligator skin. Underneath the surface, the flesh is light brown to tan and bears a thick, spongy consistency. There is also a faint marbled pattern unique to each truffle, and the thin, branching veins do not change colour when exposed to the air. Black  truffles contain a subtle aroma and have a mild, delicate flavour reminiscent of porcini mushrooms mixed with garlic, chocolate, and hazelnut nuances.

PREPARATIE

Zwarte truffels hebben een uitgesproken, omhullende smaak die het best spaarzaam kan worden gebruikt om rauwe of gekookte bereidingen op smaak te brengen. De truffels moeten voor gebruik worden schoongemaakt, en het wordt aanbevolen om het oppervlak te borstelen of af te vegen in plaats van onder water te spoelen, omdat vocht de schimmel zal doen rotten. Eenmaal schoongemaakt worden de truffels meestal geschaafd, geraspt, geschaafde of in dunne plakjes gesneden, en het is belangrijk op te merken dat de truffels aan het eind van gekookte bereidingen moeten worden toegevoegd, omdat langdurige verhitting de smaak van de truffel zal doen afnemen. Zwarte truffels kunnen worden verwerkt in olie voor dressings, worden verwerkt in sauzen en honing, of in boter worden gedaan en over knapperig brood worden gesmeerd dat met zout is bestrooid. De umami-rijke smaak van de truffels past goed bij vette, rijke elementen, sauzen op basis van wijn of room, en neutrale ingrediënten zoals aardappelen, rijst en pasta voor een verbeterde smaak. Zwarte truffels kunnen ook in dunne plakjes worden gesneden voor salades, pasta, risotto, soepen en eiergerechten, of ze kunnen onder de huid van gevogelte of kalkoen worden gelegd en gekookt om ze een aardse smaak te geven. De subtiele smaak van de truffel geeft diepte aan pizza's, frietjes en gebraad, of schaafsel kan worden geroerd in aardappelpuree, macaroni met kaas, stoofschotels, en gelaagd in sandwiches zoals gegrilde kaas. Een meer ongebruikelijke toepassing van de truffels is ze lichtjes te laten sudderen met suiker, te mengen en in te vriezen in ijs. De truffels kunnen ook op bruschetta worden gelegd, over vis worden gestrooid, of in ravioli worden gestopt. Zwarte truffels gaan goed samen met kruiden zoals dragon, basilicum en peterselie, aromatische kruiden zoals knoflook, sjalotten en uien, kazen zoals geit, parmezaan, fontina, chevre en gouda, vlees zoals rundvlees, kalkoen, gevogelte, wild, varkensvlees en eend, en selderijwortel, paddestoelen, rucola en witte wijn. Verse Black Truffels zijn tot een week houdbaar als ze in een papieren handdoek of vochtabsorberende doek worden gewikkeld en in een afgesloten bakje in de groentelade van de koelkast worden bewaard. De truffel moet droog blijven voor de beste kwaliteit en smaak. Als de truffel langer dan een paar dagen wordt bewaard, moet het papieren doekje regelmatig worden vervangen om vochtigheid te voorkomen, omdat de schimmel van nature vocht afgeeft als hij wordt bewaard. Zwarte truffels kunnen ook in folie worden gewikkeld, in een diepvrieszakje worden gedaan en 1 tot 3 maanden worden ingevroren.

Truffels hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen. Ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten en vezels en zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, evenals micronutriënten, zoals vitamine C, fosfor, natrium, calcium, magnesium, mangaan en ijzer. Onderzoek wijst ook uit dat truffels een complete bron van proteïne kunnen zijn, omdat ze alle negen essentiële aminozuren leveren die je lichaam nodig heeft. Truffels zijn een geweldige bron van antioxidanten, verbindingen die vrije radicalen helpen bestrijden en oxidatieve schade aan je cellen helpen voorkomen.

Other Names

  • Zwarte truffel (Dutch)
  • Schwarze trüffel (German)
  • Truffe noire (French)
  • Tuber mélanosporum (Latin)
  • Black Truffle (Engels)

IMAGES

SIMILAR MUSHROOMS

Share by: