Gele oesterzwam

GELE OESTERZWAM

Pleurotus citrinopileatus


Gele oesterzwammen zijn klein tot middelmatig groot met hoedjes van gemiddeld 2-6 centimeter in diameter en zitten vast aan een korte of onbestaande steel. De dunne, droge, gladde hoeden zijn narcissengeel, halfrond, en zien eruit als kleine bloemblaadjes die in een klein boeket gegroepeerd en gelaagd zijn. Als ze jong zijn, zijn de hoedjes plat, maar als ze ouder worden, beginnen ze te krullen en worden ze bol met golvende randen. Onder de hoeden zitten vele zachte, korte, witte kieuwen die verbonden zijn met een ivoorwitte, kleine steel. Gele oesterzwammen hebben een fruitig aroma dat doet denken aan een oude rode wijn en zijn fluweelzacht, knapperig en kauwbaar. Rauw kunnen gele oesterzwammen enigszins bitter zijn, maar na het koken ontwikkelen ze een evenwichtige, nootachtige smaak die lijkt op de smaak van cashewnoten.

PREPARATIE

Gele oesterzwammen zijn het meest geschikt voor gekookte toepassingen zoals roerbakken, smoren, koken of sauteren. Vóór het koken moeten de paddenstoelen voorzichtig worden schoongemaakt met een borsteltje of een vochtige handdoek, en de steeltjes kunnen voor sommige mensen nogal bitter zijn, in welk geval ze moeten worden verwijderd en weggegooid. Het is ook belangrijk te onthouden dat de champignons langer moeten worden gekookt omdat ze water vasthouden en het water tijd nodig heeft om te worden afgebakken. Gele oesterzwammen kunnen in plakjes worden gesneden en worden gekookt in soepen, gemengd in sauzen, gebakken en geserveerd over biefstuk, verwerkt in omeletten, gestrooid over pizza, of gekookt en geserveerd op toast. Ze kunnen ook worden geroerbakt met andere groenten, gebakken in een taart, of gebakken tot ze knapperig zijn en dan verkruimeld om een soort boterachtige speklapjes te maken. Deze paddenstoelen zijn zeer veelzijdig en kunnen dienen als vervanger voor knoop- of andere oesterzwammen in veel verschillende recepten. Gele oesterzwammen gaan goed samen met gevogelte, zeevruchten, biefstuk, koriander, tijm, peterselie, rozemarijn, dragon, knoflook, knoflookschorsen, ui, prei, venkel, rucola, witte raap, asperges, bokchoy, aardappelen, citroen, brie, pijnboompitten, kokosmelk, rijst, noedels, quinoa, of gerst. Ze zijn zeer kort houdbaar en moeten onmiddellijk worden gebruikt. Als het niet mogelijk is de paddenstoelen onmiddellijk te gebruiken, moeten ze worden bewaard in een papieren zak of tussen papieren handdoeken.

Pleurotus citrinopileatus is een van de caloriearme paddenstoelen. 100 gram verse paddenstoel bevat slechts 33 calorieën. Toch zit deze smaakvolle paddenstoel boordevol natuurlijke bioactieve stoffen, antioxidanten, mineralen en vitaminen die de gezondheid bevorderen. 

Oesterzwam bevat een HMG-CoA reductase enzym remmende stof genaamd statine (lovastatine of Mevinolin-2,8% droog gewicht). Ze bevatten β-glucaan dat antivirale en anti-allergische eigenschappen heeft. Bepaalde eiwitpolysachariden in de oesterzwam bleken in experimentele dierstudies een anti-hyperglycemische, anti-zachte weefseltumor, immunomodulerende, anti-inflammatoire en anti-hypertensieve werking te hebben. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) staat de oesterzwam erom bekend koude wind te verdrijven en pezen en botten te ontspannen.

Andere Namen

  • Yellow Oyster (Engels)
  • Gelbe austernpilz (Duits)
  • Pleurote jaune (Frans)
  • Pleurotus citrinopileatus (Latin)


SIMILAR MUSHROOMS

Share by: