Chinese truffel

Chinese truffel

Tuber Indicum



Zwarte Chinese truffels variëren sterk in grootte en vorm, met een gemiddelde doorsnede van 2 tot 10 centimeter, en hebben een rond, knobbelig en scheef uiterlijk, gevormd door stenen en andere textuurcomponenten van de bodem. Het oppervlak van de truffel varieert in kleur van bruinzwart tot donkerbruin, bedekt met vele spleten en piramidale wratten, ook wel uitsteeksels genoemd, variërend van 3 tot 9 millimeter in diameter. Elk klein knobbelig uitsteeksel is hoekig met 4 tot 6 zijden, waardoor het ruw en hobbelig aanvoelt, vaak vergeleken met de huid van een alligator. Onder de oppervlakte is het vlees lichtbruin tot geelbruin en heeft het een dikke, sponsachtige consistentie. Er is ook een vaag gemarmerd patroon dat uniek is voor elke truffel, en de dunne, vertakkende aderen veranderen niet van kleur wanneer ze aan de lucht worden blootgesteld. Zwarte Chinese truffels hebben een subtiel aroma en een milde, delicate smaak die doet denken aan eekhoorntjesbrood vermengd met knoflook, chocolade en hazelnootnuances.

PREPARATIE

Zwarte Chinese truffels zijn zeer geschikt om rauw of gekookt op smaak te brengen, meestal geschaafd, geraspt, geschaafde of in dunne plakjes gesneden. Het is belangrijk op te merken dat de truffels aan het eind van gekookte bereidingen moeten worden toegevoegd, omdat langdurige verhitting de smaak van de truffel zal doen afnemen. Zwarte Chinese truffels hebben ook een mildere smaak dan wintertruffels, en hun delicate umami-essentie past bij lichtere, lente- en zomergerechten. De truffels kunnen ook worden gemengd met vettige, rijke elementen, sauzen op basis van wijn of room, oliën, en neutrale ingrediënten zoals aardappelen, rijst, en pasta voor een verbeterde smaak. Zwarte Chinese truffels moeten voor gebruik worden schoongemaakt, en het wordt aanbevolen om het oppervlak te borstelen of af te vegen in plaats van onder water te spoelen, omdat vocht de schimmel zal doen rotten. Eenmaal schoongemaakt worden de Black Chinese truffels in de volksmond geschaafd en samen met knoflook in olijfolie gedaan voor dressings en spijsoliën, of ze kunnen in sauzen worden gemengd, in boter worden gevouwen, of in honing worden gedaan. Zwarte Chinese truffels kunnen ook in dunne plakjes worden gesneden in crêpes, worden gestrooid over crostini, of worden gecombineerd in een salade, pasta, risotto, soepen en eieren. De subtiele smaak van de truffel kan een laagje diepte toevoegen aan pizza's, frietjes en gebraad, of ze kunnen worden verwerkt in aardappelpuree, macaroni met kaas, stoofschotels, en sandwiches zoals gegrilde kaas. Zwarte Chinese truffels gaan goed samen met vlees zoals biefstuk, gevogelte, kalkoen en vis, andere zeevruchten, wilde paddenstoelen, aardappelen, citrusvruchten, kruiden zoals dragon, basilicum en peterselie, kazen zoals pecorino, Parmezaanse kaas en cheddar, rijst, witte wijn, lichte azijn en zware room. Verse Black Chinese truffels zijn 3 tot 4 dagen houdbaar wanneer ze in een papieren handdoek of een vochtabsorberende doek worden gewikkeld en in een afgesloten bakje in de groentelade van de koelkast worden bewaard. De truffel moet droog blijven voor de beste kwaliteit en smaak. Vervang het papieren handdoekje regelmatig om vochtophoping te voorkomen, aangezien de schimmel tijdens het bewaren op natuurlijke wijze vocht afgeeft. De truffels kunnen ook 3 tot 6 maanden worden ingevroren, maar dan gaat er wel wat smaak verloren.

Truffels hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen. Ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten en vezels en zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, evenals micronutriënten, zoals vitamine C, fosfor, natrium, calcium, magnesium, mangaan en ijzer. Onderzoek wijst ook uit dat truffels een complete bron van proteïne kunnen zijn, omdat ze alle negen essentiële aminozuren leveren die je lichaam nodig heeft. Truffels zijn een geweldige bron van antioxidanten, verbindingen die vrije radicalen helpen bestrijden en oxidatieve schade aan je cellen helpen voorkomen.

Other Names

  • Chinese truffle (Engels)
  • Chinesische trüffel (German)
  • Truffe de Chine (French)
  • Tuber indicum  (Latin)

IMAGES

SIMILAR MUSHROOMS

Share by: