Akkerpaddenstoel

Akkerpaddenstoel

Agaricus Arvensis


Akkerpaddenstoelen variëren in voorkomen en grootte, afhankelijk van de rijpheid. Wanneer ze jong zijn, zijn de hoedjes glad, crèmekleurig tot wit, en zijn ze kleiner met een rondere, bolvormige vorm. Naarmate de paddenstoel rijper wordt, wordt de hoed platter en breder, met een gemiddelde diameter van 10 tot 20 centimeter, en krijgt het oppervlak gele ondertonen, soms met een schubachtige textuur. Onder de hoed zijn de kieuwen vrij en vol. Ze lijken eerst lichtroze en worden dan donkerbruin, en worden mettertijd steeds donkerder. Als de paddenstoel jong is, is er een duidelijk tandwielpatroon te zien op de ongeopende sluier, en naarmate de paddenstoel rijper wordt, loopt de sluier langs de stevige steel naar beneden en vormt een klein rokje. De steel kan 4 tot 10 centimeter hoog worden en is halfdun, en wordt hol naarmate hij ouder wordt. Akkerpaddenstoelen hebben dik, wit vruchtvlees dat zacht en enigszins kauwbaar wordt wanneer het wordt gekookt en hebben een zoete, aardse en nootachtige smaak. De paddenstoelen hebben ook een uitgesproken aroma dat doet denken aan anijs of bittere amandelen.

PREPARATIE

Akkerpaddenstoelen zijn het meest geschikt voor gekookte toepassingen zoals sauteren, braden of grillen. Als de paddenstoelen nog jong zijn, kunnen ze in omeletten worden gesneden, door risotto worden geroerd, in soepen en stoofpotten worden gegooid, of licht gekruid en gebakken worden als eenvoudig bijgerecht. Ze kunnen ook worden gekookt en geserveerd in groene salades met smaken die hun anijsachtige geur aanvullen. Rijpe akkerpaddenstoelen kunnen in stukjes worden gesneden en aan pasta worden toegevoegd, in sauzen worden gehakt, met eieren op toast worden gelegd, of worden gebakken en bij geroosterd vlees worden geserveerd. De grote, rijpe champignon kan ook worden gebruikt als vervanger voor portobello champignons in recepten. Akkerpaddenstoelen gaan goed samen met citroensap, zoete kervel, klaverzuring, parmezaanse kaas, knoflook, uien, peterselie, vlees zoals rundvlees of gevogelte, olijven en kappertjes. De verse paddenstoelen zijn 2-3 dagen houdbaar als ze in hun geheel en ongewassen in een papieren zak in de koelkast worden bewaard.

Akkerpaddenstoelen zijn een uitstekende bron van vitamine D, een zeldzame vitamine die in voedsel te vinden is en die kan helpen bij de ondersteuning van gezonde botten en de opname van voedingsstoffen. De paddenstoelen bevatten ook wat kalium, ijzer, zink en koper.

Other Names

  • Gewone Mushroom (Engels)
  • Field Mushroom (Engels)
  • Ackerpilz (Duits)
  • Agaric des prés (Frans)
  • Agaricus arvensis (Latijns)


SIMILAR MUSHROOMS

Share by: