Nameko

NAmeko

Pholiota Nameko



Nameko paddenstoelen zijn klein tot middelmatig groot met een hoed van gemiddeld 2-5 centimeter in diameter en slanke, rechte stengels. De gladde, afgeronde hoeden zijn oranje tot amberkleurig, met een glanzende glans die wordt veroorzaakt door een natuurlijk laagje gelatine dat het oppervlak bedekt. Naarmate ze ouder worden, worden de hoedjes langzaam platter en lopen ze aan de randen uit. Onder de hoed zitten veel lichtgele tot witte kieuwen en de steel is geelbruin, 5-7 centimeter lang, flexibel en dun. Gekookt zijn Nameko paddenstoelen stevig en zijdeachtig met een cashew-butterscotch aroma en een mild fruitige, nootachtige en aardse smaak.

PREPARATIE

Nameko paddenstoelen zijn geschikt voor gekookte toepassingen zoals sauteren, grillen of koken. Het gelatineachtige omhulsel van de hoed werkt als een natuurlijk verdikkingsmiddel en wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, risotto en sauzen. De beste manier om het verdikkingsmiddel te versterken is de paddenstoelen te sauteren. Om een karamelisatie of glazuur te creëren, is het aan te raden de paddenstoelen te roosteren of te grillen met vlees en groenten. Nameko-paddenstoelen kunnen door pasta worden gemengd of op pizza worden gelegd. Ze worden ook vaak toegevoegd aan roerbakgerechten, gekookt in een champignonpaté, in stukjes gesneden in salsa, of in plakjes gesneden en geserveerd op een crostini als voorgerecht. Nameko paddenstoelen combineren goed met vlees zoals gevogelte, wild, biefstuk en vis, tofu, sjalotten, knoflook, ui, Italiaanse peterselie, tijm, daikon radijs, nori, kool, taugé, wortelen, amandelen, cashewnoten, geitenkaas, zwarte olijven, quinoa, miso, sojasaus, citroenzeste, sherry, sake, pinot noir, en tobachan saus. Ze zijn 2-3 dagen houdbaar, losjes verpakt en in de koelkast bewaard.

Nameko-paddenstoelen bevatten goede hoeveelheden selenium, dat antioxiderende, kankerwerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft en kanker, schildklieraandoeningen, hartaandoeningen en cognitieve achteruitgang helpt te verminderen. De polysacchariden bevorderen de antitumor immuniteit en induceren apoptose van tumorcellen en vertonen antitumor eigenschappen. Nameko paddenstoelen zijn een energiearm dieet dat nuttig is voor diabetici. Het bevat veel water en vezels. Nameko paddenstoelen bevatten natuurlijke insuline en enzymen die het afbreken van suiker of zetmeel in voedsel bevorderen. Het bevat bepaalde stoffen die de leverfunctie, de alvleesklier en andere endocriene klieren ondersteunen. Het bevordert de insulineproductie en de juiste regulering ervan in het hele lichaam. De antibiotica die erin zitten, helpen diabetespatiënten te beschermen tegen pijnlijke en levensbedreigende aandoeningen. Ergothioneïne is een krachtige antioxidant die in Nameko paddenstoelen zit en die bescherming biedt tegen vrije radicalen en het immuunsysteem versterkt. De dagelijkse inname van Nameko paddenstoelen bevordert de werking van het immuunsysteem door de aanmaak van antivirale en eiwitten die door de cellen worden afgegeven. Het conserveert en heelt ook de lichaamsweefsels. Bovendien bevordert het de afweer van het lichaam tegen microben.

Other Names

  • Japanse bundelzwam (Dutch)
  • Goldkäpchen (German)
  • Naméco (French)
  • Pholiota nameko (Latin)

SIMILAR MUSHROOMS

Share by: