Shii-take

Shii-take

Lentinus Edodes

Shiitake paddenstoelen zijn klein tot middelmatig groot met hoedjes van gemiddeld 8-13 centimeter in diameter en zitten vast aan dunne steeltjes. De kleur van de hoeden varieert van licht- tot donkerbruin en ze hebben een brede, parapluvormige vorm met een karakteristieke gekrulde rand. Binnenin is het crèmekleurige vruchtvlees stevig, kauwbaar en sponzig. Onder de hoed zitten de witte kieuwen strak gerangschikt, ze zitten niet aan de steel vast, en afhankelijk van de rijpheid kan er ook een dunne sluier over de kieuwen zitten. De ivoorkleurige tot lichtbruine steel is glad, taai en vezelig. Gekookt geven shiitake paddenstoelen een knoflook-pijnappelaroma af en hebben ze een hartige, aardse en rokerige, umami-smaak.

PREPARATIE

Shiitake paddenstoelen passen overal. Gooi in roerbakgerechten. Voeg toe aan soepen. Sauzen, stoofschotels, duxelles, jus, stoofschotels en rijstgerechten houden vooral van zijn vriendelijke smaakvolle gezelschap. Sauteer en smoor; bestrooi met favoriete specerijen en verse kruiden. Verrijkt gebakken groenten en stoofschotels. Om schoon te maken, veeg voorzichtig af met een vochtig papieren doekje of gebruik een champignonborstel. Om te bewaren, leg ongewassen champignons in een of twee lagen in een ondiepe schaal bedekt met een licht vochtig papieren handdoek of kaasdoek. Sluit champignons niet in plastic in. Shiitake paddenstoelen zijn een week houdbaar, maar kunnen hun speciale geur en textuur verliezen. Voor de beste kwaliteit moet u ze op tijd gebruiken.

Shiitake paddenstoelen bevatten veel B-vitamines. Ze dienen als voedselbron van vitamine D. Enkele gezondheidsvoordelen van shiitake zijn het vermogen om te helpen gewicht te verliezen, de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen, kankercellen te bestrijden, het energieniveau en de hersenfunctie te verbeteren, ontstekingen te verminderen, en het immuunsysteem te ondersteunen.

Other Names

  • Lentinus edodes (Latin)


SIMILAR MUSHROOMS

Share by: